СБУ викрила незаконне ввезення в Україну трьох зенітно-ракетних комплексів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
СБУ викрила незаконне ввезення в Україну трьох зенітно-ракетних комплексів

СБУ

Служба безпеки виявила в Україні незаконно ввезені три зенітно-ракетні комплекси С-125. На кордоні їх оформили як техніку для Збройних Сил України.

Про це пише пресслужба СБУ.

«За попередніми даними слідства СБУ, представники вітчизняного комерційного підприємства у сфері оборонної промисловості організували протиправну схему імпорту озброєння без сплати обов’язкових платежів до держбюджету. Фігуранти незаконно застосували преференцію нібито ввезення продукції для Збройних Сил України», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зловмисники під час перетину кордону внесли недостовірні відомості до митної декларації. Також вони використовували реквізити фіктивної компанії, яка зареєстрована в Європі.

Загалом схема завдала збитків держбюджету на суму в понад 20 мільйонів гривень через несплату мита. Фігуранти справи зберігали ЗРК на одній із логістичних баз у Київській області. Вони планували реекспортувати техніку за кордон.

  • У серпні 2019 року Військова прокуратура спільно зі Службою безпеки передала Міноборони заарештований російський зенітно-ракетний комплекс С-125 «Печора» для озброєння ним української армії. Комплекс було виявлено разом із 36 ракетами у ході перевірки військових складів у Миколаєві. Його і супутнє обладнання вилучили, після чого було порушено кримінальну справу.
  • За даними слідства, в період з 2007 по 2010 рік російське підприємство «Рособоронэкспорт» за попередньою змовою контрабандою переправило ЗРК на територію України. Росіяни планували пізніше доставити озброєння в Еритрею, щодо якої Рада безпеки ООН ввела ембарго на ввезення зброї.