Заарештований російський зенітний комплекс передали ВСУ. Його вилучили у ході перевірки складів у Миколаєві

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Заарештований російський зенітний комплекс передали ВСУ. Його вилучили у ході перевірки складів у Миколаєві

Генеральна прокуратура України

Військова прокуратура спільно зі Службою безпеки передала Міноборони заарештований російський зенітно-ракетний комплекс С-125 «Печора» для озброєння ним української армії.

Про це повідомляє пресслужба Генпрокуратури.

Комплекс «Печора» призначений для боротьби з бомбардувальниками, винищувачами, літаками багатоцільового призначення, а також крилатими ракетами. Він вражає цілі на малих і середніх висотах. Комплекс оснащений ракетами 5В27Д зі збільшеною швидкістю польоту. Вони дозволяють обстрілювати цілі «навздогін».

Комплекс було виявлено разом із 36 ракетами у ході перевірки військових складів у Миколаєві. Його і супутнє обладнання вилучили, після чого було порушено кримінальну справу.

Що сталося?

За даними слідства, в період з 2007 по 2010 рік російське підприємство «Рособоронэкспорт» за попередньою змовою контрабандою переправило ЗРК на територію України. Росіяни планували пізніше доставити озброєння в Еритрею, щодо якої Рада безпеки ООН ввела ембарго на ввезення зброї. Пізніше генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Росія таким чином хотіла переправити ракети під виглядом українських, щоб «підірвати імідж України на міжнародній арені».