Посол Білорусі в Аргентині вдруге подав у відставку, не визнаючи легітимності Лукашенка

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Посол Білорусі в Аргентині вдруге подав у відставку, не визнаючи легітимності Лукашенка

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Посол Білорусі в Аргентині Володимир Астапенко вдруге подав заяву про відставку, відмовляючись працювати в підпорядкуванні у самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

«Відсутність міжнародної легітимності глави держави не дозволяє мені як дипломату і як патріоту своєї країни продовжувати сумлінно виконувати посадові обовʼязки посла, перебуваючи в підпорядкуванні в особи, яка не має права висловлювати волю білоруського народу», — пояснив дипломат.

Зазначається, що це вже друге прохання про відставку. За словами Астапенка, його першу заяву проігнорували. «Після інавгурації, 23 вересня, я подав заяву про звільнення із займаної посади за згодою сторін. [...] Ніякої реакції на це не отримав. Зараз я цю заяву відкликав і 27 жовтня подав нову», — розповів він.

За словами Астапенка, у новій заяві він просить звільнити його від займаної посади на підставі статті 41 Трудового кодексу — «у звʼязку з порушеннями наймачем законодавства, що перешкоджає виконанню роботи за трудовим договором».

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • За даними ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Згодом вона виїхала з країни до Литви. А Лукашенко 23 вересня влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили.
  • 2 жовтня Євросоюз запровадив санкцій проти 40 посадовців Білорусі, при цьому Лукашенко до списку не потрапив. Проте вже 12 жовтня міністри закордонних справ країн ЄС узгодили запровадження санкцій проти Лукашенка. Перед цим санкціі проти Білорусі запровадили США, Канада та Велика Британія.