Єрмак підтвердив неафішовану зустріч у Ватикані та розповів, про що говорив з держсекретарем Святого Престолу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Голова Офісу президента Андрій Єрмак підтвердив свою неофіційну зустріч у Ватикані з державним секретарем Святого Престолу П’єтро Пароліном.

Про це він розповів в інтерв’ю «Бабелю».

Однією із тем був можливий приїзд Папи Римського до України. За весь час незалежності Україну відвідав лише один понтифік — Іван Павло ІІ у 2001 році.

«[Говорили] про призначення посла України у Ватикані, обговорювали процес передачі костелу в Києві римо-католицькій громаді та можливість візиту Папи в Україну», — пояснив Єрмак.

Зустріч відбулася під час візиту української делегації до Італії 5 жовтня. Єрмак разом із віцепрем’єром з євроінтеграції Ольгою Стефанішиною зустрічалися з очільником італійського МЗС. Також вони зустрічалися із іншими італійськими посадовцями. Про зустріч Єрмака у Ватикані Офіс президента не повідомляв й офіційно не підтверджував інформацію, яка почала зʼявлятися у ЗМІ.

За даними видання «Дзеркало тижня», Єрмак у Ватикані мав цілком таємну та неофіційну зустріч, на яку навіть не взяли перекладача з українського боку. Однією з порушених тем було залучення Ватикану до посередництва, принаймні у гуманітарній сфері, у врегулюванні ситуації на Донбасі.

  • 12 квітня Папа Римський провів Великоднє богослужіння, яке через пандемію COVID-19 відбулося без вірян. Він закликав припинити вогонь у всіх гарячих точках планети, зокрема в Україні та на Близькому Сході.
  • Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет звернувся до Папи Римського Франциска із проханням допомогти засудженому в Італії військовослужбовцю Національної гвардії України Віталію Марківу.