Єрмак заявив, що брав участь у зустрічі Зеленського з головою британської розвідки

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Єрмак заявив, що брав участь у зустрічі Зеленського з головою британської розвідки

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Голова Офісу президента Андрій Єрмак спростував інформацію ЗМІ про те, що не брав участі у зустрічі президента Володимира Зеленського з керівником зовнішньої розвідки Сполученого Королівства Річардом Муром.

Про це він розповів в інтервʼю «Бабелю».

«Дзеркало тижня» написало неправду. По-перше, хоча б у тій частині, що я особисто був на тій зустрічі. Але не можу сказати більше, ніж президент. Одна з тем стосувалася протидії дезінформації», — розповів Єрмак.

Він пояснив, що наразі вже назріла необхідність створити міжнародний центр протидії пропаганді. «Україна готова виступити ініціатором. Ця ідея отримала велику підтримку серед наших партнерів», — додав голова ОП.

На питання про поширення дезінформації через ЗМІ Єрмак відповів, що принцип свободи слова в Україні непорушний. «Коли переступають червоні лінії, це вже не журналістика, а інформаційне кілерство. Якщо говоримо про контрпропаганду, ми говоримо про зовнішні чинники і міжнародний центр [протидії пропаганді]. А всередині країни у нас є достатня законодавча база та правоохоронні органи, які повинні реагувати на такі факти [дезінформації]», — зазначив Єрмак.

Що це за зустріч?

Видання «Дзеркало тижня» з посиланням на джерело, «яке заслуговує на довіру», повідомляло, що під час візиту Зеленського на початку жовтня до Великої Британії він зустрічався з британською розвідкою. За даними видання, у зустрічі, окрім президента, брав участь тільки голова СБУ Іван Баканов, але не було представників Офісу президента. На зустрічі з главою розвідки Річардом Муром нібито обговорювали три теми:

  • атаки української влади на антикорупційні органи та прагнення Офісу президента взяти під свій контроль САП, НАБУ, Офіс генерального прокурора та суди;
  • ситуація на сході України та дії Росії;
  • оточення Зеленського — не лише офіційне, але й неформальне, «яке має значний вплив на нього». «Дзеркало тижня» зазначає, що ця тема теж належить до «російської тематики».

Пізніше Зеленський підтвердив факт цієї зустрічі, проте назвав «некоректно

ю» інформацію про учасників розмови, «адже на зустрічі був інший склад».