«Не відповідає ідеології української делегації». Міністр Резніков назвав причину звільнення Фокіна із ТКГ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Причиною звільнення Вітольда Фокіна зі складу Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі було те, що його позиція не відповідала тактиці ведення переговорів і суперечила ідеології української делегації.

Про це заявив віцепремʼєр-міністр — міністр з питань тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Тому що його позиція, яку він висловлював, не відповідає тактиці ведення переговорів, вона не відповідає ідеології української делегації. Тому президент ухвалив це рішення», — пояснив він.

За словами Резнікова, зокрема, Фокін припустився помилок, коли заявив, що не бачив доказів того, що на Донбасі триває війна між Україною та Росією.

«Я так думаю, що принаймні в української делегації до цього моменту не було жодного сумніву, що йде війна між Україною і Російською Федерацією, що агресором є РФ», — додав міністр.

  • 30 вересня президент Володимир Зеленський підписав указ, яким вивів першого премʼєра Вітольда Фокіна зі складу делегації України на переговорах у Мінську.
  • 30 серпня Фокін в інтервʼю виданню «Страна.ua» заявив, що особливий статус потрібно надати всьому Донбасу, включно з підконтрольними Україні територіями. Він також виступив за повну амністію для учасників подій на сході. На його думку, такі кроки назустріч Росії підштовхнуть її відмовитися від місцевих виборів на окупованому Донбасі до повернення державного кордону під контроль України.