США запровадили санкції проти російського інституту. Він стоїть за кібератакою на нафтохімічний завод на Близькому Сході

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Videvo

США ввели санкції проти російського Центрального науково-дослідного інституту хімії та механіки. Про це йдеться на сайті Міністерства юстиції США.

Причина санкцій — хакерська атака на нафтохімічний завод на Близькому Сході в 2017 році. У США вважають, що інститут її «підтримав» і відповідальний за створення інструментів, які й дозволили здійснити атаку. Хакерське втручання повинно було не просто знищити дані або спричинити закриття заводу, а саботувати оперативну діяльність підприємства й навіть призвести до вибуху.

«Російська державна дослідна установа повʼязана з руйнівною шкідливою програмою Triton. Програма Triton була розроблена спеціально для націлювання на системи промислової безпеки та маніпулювання ними. Такі системи відповідають за безпечне аварійне відʼєднання виробничих процесів на обʼєктах критичної інфраструктури з метою захисту життя людей», — пояснили у Мінʼюсті США.

У відомстві додали, що хакери, які стоять за цією шкідливою програмою, сканують і досліджують обʼєкти у США.

Також вважають, що в цьому інституті Росія продовжує виготовляти бойову отруту «Новачок». Зокрема, 23 жовтня розслідувачі Bellingcat випустили матеріал про це.

Нагадаємо, 22 жовтня 2020 року влада США звинуватила російських хакерів у кібератаці на свої державні установи. Зокрема, з вересня атак зазнали кілька десятків держустанов.