Конституційний суд відповів «Слугам народу», які звинуватили його у порушенні права Зеленського брати участь у засіданнях

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Конституційний суд відповів «Слугам народу», які звинуватили його у порушенні права Зеленського брати участь у засіданнях

Twitter / Конституційний суд України

Конституційний суд відреагував на закиди депутатів партії «Слуга народу» про порушення права президента та Верховної Ради брати участь у розгляді справ. Про це повідомляє пресслужба суду.

19 жовтня суд через коронавірус вирішив у письмовій, а не усній формі розглядати на відповідність до Конституції скасування відповідальності за незаконне збагачення. Тоді у «Слузі народу» заявили, що суд таким чином грубо порушив право президента та Верховної Ради брати участь у провадженнях.

У своїй заяві Конституційний суд наголошує, що змінив форму розгляду справи через епідемію у країні. У КС запевнили, що розгляд справ відбудеться відкрито, що не порушить права учасників провадження.

«Заяви та висловлювання окремих політиків та державних службовців у засобах масової інформації та соціальних мережах на адресу Конституційного суду, які зводяться до звинувачень у «грубому порушенні» судом прав президента та Верховної Ради є спробою підриву авторитету Конституційного суду», — зазначили судді.

Що розглядає суд?

Депутати (більшість з них з ОПзЖ) вимагають Конституційний суд визнати неконституційними статті Кримінального кодексу, які встановили відповідальність посадовців за незаконне збагачення, за декларування недостовірної інформації, а також вимоги про конфіскацію незаконно набутого майна.

Крім того, депутати вимагають визнати неконституційним цілодобовий доступ до реєстру декларацій і хочуть скасувати зазначення у деклараціях даних про членів сім’ї та їхні статки. Також вони просять визнати неконституційним моніторинг НАЗК їхнього способу життя.