КСУ вирішив «призупинити» розгляд справи про скасування відповідальності за незаконне збагачення. Представників Зеленського та Ради не пустили

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Конституційний суд вирішив у письмовій формі розглядати подання про конституційність окремих положень закону «Про запобігання корупції», зокрема про скасування відповідальності за незаконне збагачення посадовців. У «Слузі народу» заявили, що суд таким чином грубо порушив право президента та Верховної Ради брати участь у провадженнях.

19 жовтня суд розглянув питання про зміну форми розгляду, ухваливши рішення змінити її з усної на письмову. У пресслужбі суду анонсували, що вже 20 жовтня відбудеться розгляд справи у письмовій формі. За нею учасників справи не заслуховують — судді в закритому режимі лише читають пояснення учасників процесу.

У «Слузі народу» заявили, що представницю Ради у КС Ольгу Совгирю разом із представником президента в КС Федором Веніславським не пустили на засідання зі зміни форми розгляду, пояснивши це нібито обмеженнями через карантин. Совгиря та Веніславський намагалися подати клопотання проти такої зміни.

Веніславський у коментарі Інтерфакс-Україна наголосив на грубому порушенні судом права на участь у провадженні. Совгиря, у свою чергу, назвала справу резонансною, яку потрібно розглядати в усній формі.

«Не забуваймо, що в цій справі залучені генпрокурор, голова Верховного суду, міністр юстиції, в. о. директора НАБУ, директор НАЗК, представники президента та ВРУ. Усі ці люди не будуть заслухані, їхня позиція судом не буде почута […] За законом про КС, ми маємо право брати участь у будь-якому засіданні. Тож недопуск сьогодні ми вважаємо грубим порушенням закону. І воно ставить під сумнів легітимність наступного рішення КСУ в цій справі», — наголосила Совгиря.

Нагадаємо, раніше в НАЗК заявили, що судді КСУ мають особистий інтерес у розгляді цієї справи.

Про що йдеться?

Конституційний суд розглядає справу про неконституційність окремих положень ЗУ «Про запобігання корупції» за поданням 47 народних депутатів. Серед них більшість нардепів «Опозиційної платформи — За життя»: Віктор Медведчук, Нестор Шуфрич, Сергій Льовочкін та Григорій Суркіс.

Депутати вимагають визнати неконституційними статті Кримінального кодексу, якими встановлено відповідальність посадовців за незаконне збагачення, за декларування недостовірної інформації, а також вимоги про конфіскацію незаконно набутого майна посадовців.

Крім того, депутати вимагають визнати неконституційним цілодобовий доступ до реєстру декларацій і хочуть скасувати зазначення у деклараціях даних про членів сім’ї та їхні статки. Також вони просять визнати неконституційним моніторинг НАЗК їхнього способу життя.

Глава НАЗК Олександр Новіков підкреслює, що ці умови фактично унеможливлять ефективну перевірку декларацій та конфіскацію незаконно набутого майна.