Справа Майдану: суд оголосив трьох беркутівців у міжнародний розшук, ще двох залишили під особистим зобов’язанням

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук трьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут» — Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янішевського, яких звинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Відповідне рішення ухвалили головуючий суддя Сергій Дячук, суддя-учасник колегії Марина Оздоба та присяжні.

У розстрілі активістів Євромайдану звинувачують 5 колишніх бійців «Беркуту»: Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олега Янішевського, Сергія Тамтуру та Олександра Маринченка. У грудні 2019 року Апеляційний суд відпустив їх під особисте зобов’язання, після чого їх передали в рамках обміну утримуваними особами до «ЛДНР».

Із пʼятьох обвинувачених на засіданні були присутні лише Тамтура та Маринченко. У зв’язку з цим головуючий у справі суддя Дячук заявив, що без участі Аброськіна, Зінченка та Янішевського справу не можна розглядати по суті.

За словами захисників, усі троє колишніх беркутівців через карантинні обмеження не можуть приїхати на підконтрольну Україні територію для участі у судових засіданнях.

У звʼязку з ухиленням від суду прокуратура попросила оголосити в розшук ексберкутівців. Суд присяжних задовольнив це клопотання і зупинив розгляд справи Янішевського, Зінченка та Аброськіна до їхнього розшуку. Судовий процес продовжиться 25 листопада.

Водночас суд відмовив у задоволенні клопотання прокурорів про зміну запобіжного заходу Тамтурі та Маринченку — вони залишаються під особистим зобовʼязанням.

  • 29 грудня 2019 року на КПВВ «Майорське» відбувся обмін полоненими між Україною і бойовиками. Процес моніторили ЗСУ та представники омбудсмена Денісової. За даними Офісу президента, Україні повернули 76 полонених. Бойовикам віддали близько 120 осіб, зокрема колишніх бійців «Беркута», яких звинувачують у злочинах під час Євромайдану.
  • У лютому 2020 року беркутівці Тамтура і Маринченко повернулися до Києва, решта підсудних залишилися в окупованому Донецьку.