«Мені є про що свідчити». Турчинов відреагував на заяву Зеленського про «здачу Криму»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Мені є про що свідчити». Турчинов відреагував на заяву Зеленського про «здачу Криму»

Новицький Андрій / УНІАН

Колишній секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов, який під час анексії Криму Росією, був виконуючим обовʼязки президента, відреагував на заяву глави держави Володимира Зеленського про «здачу Криму». Про це Турчинов написав у Facebook.

«Зеленський не зможе прикрити Кримом повзучу капітуляцію та власну безпорадність», — заявив Турчинов. Він наголосив, що йому дивно чути таку заяву «від людини, яка весь час свого перебування на посаді робить усе, щоб ухилитися від будь-якого, навіть локального бою з ворогом, від того, щоб звільнити хоча б метр української землі».

Турчинов також заявив, що його не залякати «кримінальними переслідуваннями». «Я це проходив і за часів Януковича, і за часів Кучми. Мені є про що свідчити. Я готовий в деталях розповісти, як у тих жахливих умовах ми врятували країну, як придушили сепаратистські заколоти від Харкова до Одеси, як реанімували Збройні сили, як зупинили просування ворога на захід і почали звільнення нашої землі», — написав він.

Колишній секретар РНБО переконаний, що у Зеленського зараз, на відміну від 2014 року, є всі можливості звільнити Крим від російських окупантів військовим шляхом. «До того ж в юридичному плані окупація Криму у 2020 році нічим не відрізняється від окупації півострову у 2014-му», — зазначив він.

Про що йдеться?

Під час виступу у Верховній Раді зі щорічним посланням президент Володимир Зеленський заявив, що ті, хто дозволив Росії анексувати Крим без бою, мають нести відповідальність.

«Ми будуємо українське військо, яке зможе захистити Україну на суші, у воді, повітрі та кіберпросторі. Щоб більше ні в кого не виникло навіть думки, що можна посягнути на наш суверенітет, територіальну цілісність або відібрати в України частину території без єдиного пострілу. Цього не буде ніколи. А ті, хто без бою здав Крим, мають нести відповідальність. Хочу, щоб усім було зрозуміло: питання не в помсті, питання у справедливості. Суспільство має отримати відповіді. Була вина чи ні?» — заявив Зеленський.