Медичне сортування, польові шпиталі та жорсткий карантин. Міністр Степанов оприлюднив план реагування на чотири рівні небезпеки коронавірусу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Медичне сортування, польові шпиталі та жорсткий карантин. Міністр Степанов оприлюднив план реагування на чотири рівні небезпеки коронавірусу

Ezra Acayan / Stringer

Міністерство охорони здоровʼя розробило план боротьби з коронавірусом, який визначає алгоритм дій для чотирьох рівнів небезпеки та ґрунтується на кількості хворих та завантаженості медиків.

Про це заявив міністр охорони здоровʼя Максим Степанов під час виступу в Верховній Раді 20 жовтня.

За його словами, Україна нині перебуває на першому рівні, який передбачає щоденну кількість випадків інфікування COVID-19 у межах 5—7 тисяч.

«Таке навантаження система охорони здоров’я здатна витримувати, а ще шість місяців тому, навіть три місяці тому, таке було неможливо», — наголосив він.

Водночас міністр зазначив, що Україна рухається до другого рівня — коли заповненість ліжок хворими на коронавірус сягне приблизно 70% загалом по країні, а щоденний приріст хворих — 8—10 тисяч. Тоді МОЗ почне розгортати тимчасові госпіталі поза межами закладів охорони здоровʼя і збільшить кількість працівників у лікарнях, де приймають інфікованих, залучивши працівників інших відділень та уклавши нові контракти.

«На цьому рівні ми можемо опинитися в найближчі тижні. У такому разі ми збільшимо, як я казав раніше, кількість ліжок у закладах охорони здоров’я на 30% від усього ліжкового фонду. Це 52 тисячі ліжок», — пояснив Степанов.

Також очільник МОЗ розповів, що на третьому рівні щоденно очікують виявлення 11—15 тисяч хворих, а заповненість ліжок — не менше, ніж 85%.

«Тут додатково до заходів другого рівня ми будемо забезпечувати введення жорстких карантинних обмежень у країні з застосуванням повного переліку обмежень червоного рівня епідемічної небезпеки», — запевнив міністр, додавши, що також розпочнеться мобілізація всіх медичних працівників, буде організована робота відомчих заходів для цивільного населення та польові шпиталі.

Четвертий рівень, за словами Степанова, почнеться, коли ресурси системи охорони здоров’я будуть вичерпані, а щоденна кількість випадків інфікування становитиме приблизно 20 тисяч хворих.

«Тут ми будемо змушені запроваджувати активацію протоколу медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги», — сказав він.