Міністр Резніков пояснив, як Україна амністуватиме бойовиків на Донбасі та кому «не вибачатимуть»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Найголовнішим критерієм для проведення амністії щодо учасників війни на Донбасі буде ступінь тяжкості злочинів.

Про це заявив віцепремʼєр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков в інтерв’ю Zn.ua.

«Амністія — одна з обов’язкових умов перехідного правосуддя. Тому що її головна мета — роззброїти і припинити опір більшості людей, які перебувають сьогодні в окопах зі зброєю. Бо якщо людина не знатиме, що в неї є шанс жити далі мирним життям, то вона не вилізе з окопу й буде до останнього воювати. До 1980-х років у всіх основних конфліктах ішли шляхом так званої тотальної амністії, коли вибачали всім. При тотальній амністії порушувалися права жертв. Порушувалося право на правду, на знання, хто ж скоював злочини. Порушувалося право на справедливість», — розповів він.

За словами Резнікова, він є прихильником перехідного правосуддя, описаного у виступі 2004 року тодішнього генсекретаря ООН Кофі Аннана.

«Це означає, що воєнні злочини, геноцид, злочини проти людяності не можуть бути амністовані за жодних умов. Ті, хто холоднокровно організовував і скоював убивства, катував, мародерствував, не можуть бути амністовані за жодних умов. І навіть гіпотетичне ухвалення Україною якогось закону, умовно кажучи, про «тотальну амністію» (як багато хто інтерпретує), суперечило б міжнародним принципам та конвенціям. Воєнних злочинців доганяють і через 20, і через 30, і через 40 років. Тому українська формула амністування точно так само не може включати воєнних злочинців, убивць, які скоювали злочини проти людяності та гуманізму, а також «верхівку» — організаторів цих злочинів», — пояснив урядовець.

Також віцепремʼєр зазначив, що, на його думку, людина, яка стоїть на КПВВ в уніформі й з автоматом і займається тим, що піднімає та опускає шлагбаум, але не скоювала тяжких злочинів, має потрапити під амністування.

«Але її командир, який віддавав команди, вбивав, катував у в’язниці «Ізоляція», не може бути амністований за жодних умов. І в разі його затримання зазнає покарання за повною програмою. Амністія — це звільнення від покарання або від інших видів переслідування за вчинені діяння. Але це не означає, що тобі скажуть, що ти не вчиняв правопорушень. Вчиняв. Ти виступив проти конституційного ладу держави, в якій живеш. Хтось може навіть прийти добровільно і сказати, що служив у таких-то підрозділах, наприклад, в інженерних військах, займався розмінуванням, вважає, що підпадає під амністію. Проводимо перевірку, переконуємося, що він не вбивав, не скоював тяжких злочинів, — амністуємо», — додав він.

Водночас Резніков заявив, що закон про амністію потрібно ухвалювати вже зараз і говорити про це з суспільством.

«Вважаю, що треба сідати й писати новий — зрозумілий українському суспільству на всій території України, у тому числі в Криму та окупованій частині Донбасу [закон]. Щоб там люди знали: навіть якщо вони сьогодні служать окупаційному режиму, але не скоювали злочинів, то не повинні переживати, що після деокупації їх переслідуватимуть. Ми розуміємо, що зараз для багатьох це спосіб виживання, бо вони там — як заручники. Нам треба створити якісь тимчасові судові інстанції, зокрема з міжнародною присутністю, щоб забезпечити довіру, бо без довіри ця система не працюватиме. Можливо, це будуть тимчасові комісії. Це не означає, що людина не може з’явитися пізніше — через кілька років, але тоді вже працюватимуть українські суди, прокуратура, правоохоронні органи. Ключовим елементом розмежування в амністії буде тяжкість вчиненого правопорушення», — вважає міністр.