Резніков: Мінські угоди не відображають нинішніх реалій, їх потрібно переглянути

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Резніков: Мінські угоди не відображають нинішніх реалій, їх потрібно переглянути

УНІАН / Ратинський В’ячеслав

Мінські угоди більше не відображають нинішніх реалій на окупованому Донбасі, а для зупинення війни потрібні нові підходи.

Про це заявив віцепрем’єр-міністр, перший заступник голови української делегації у Тристоронній контактній групі Олексій Резніков у своєму блозі для Atlantic Council.

«Через низку причин умови Мінських угод більше не відображають реалій на сході України. Це найбільш очевидно в звʼязку з лінією зіткнення, яка була ретельно зафіксована в офіційних Мінських угодах. Лінія фронту, визначена на початку 2015 року, з тих пір застаріла в результаті подальшої російської окупації ще 1 800 квадратних миль української землі. Зрозуміло, що подібні аномалії позбавляють весь Мінський процес його логіки», — написав Резніков.

Він наголосив, що протягом року Україна зробила значні зусилля для відновлення практичної складової Мінського процесу, включаючи все — від відводу військ до переформатування своєї делегації в ТКГ.

Але попри ці заходи, наголошує Резніков, очікуваного прориву не сталося. «Наші російські колеги продовжують порушувати угоду про припинення вогню, що є найбільш фундаментальним моментом всього Мінського процесу», — сказав він.

Проте, наголосив віцепрем’єр, Україна все одно виступає за продовження зусиль в рамках Мінського процесу. «Щоб досягти якогось прогресу, ми розуміємо, що контакт необхідний. Проте, необхідність в переглянутій структурі також очевидна», — додав він.

Також Резніков вважає, що Україні варто подумати про створення нових коаліцій і залучення нових союзників.

«Пошук нових моделей на різних міжнародних платформах повинен супроводжуватися розширенням двостороннього співробітництва між Україною та усіма країнами, які вкладають кошти у відновлення миру в Європі і його збереження для всього світу. Україна недавно перейшла на наступний етап у відносинах з НАТО. Ми готові підтвердити новий статус України як Партнера з розширеними можливостями в колективній і двосторонній моделях безпеки. Наприклад, це може означати визнання України головним союзником, що не входить в НАТО», — наголосив Резніков.