У Білорусі та Росії людей лякають «волонтерами», які роздають просочені наркотиками маски, а потім грабують квартири. Це старий фейк

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Білорусі та Росії людей лякають «волонтерами», які роздають просочені наркотиками маски, а потім грабують квартири. Це старий фейк

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У Росії та Білорусі почали поширювати повідомлення про зловмисників, які під виглядом волонтерів нібито ходять по квартирах і роздають маски, просочені наркотичною речовиною. Автори запевняють, що коли людина надіває маску, то втрачає свідомість, після чого її домівку грабують. Ці повідомлення — старий фейк, що поширюють ще з початку пандемії коронавірусу.

Про це повідомляють Meduza та TUT.by.

Росіяни та білоруси почали отримувати ці фейки із середини жовтня, зазвичай вони надходять у чати у WhatsApp і «ВКонтакте».

Фейк, який розсилають росіянам і білорусам

tut.by

У кількох регіонах Росії поліція вже спростувала такі повідомлення, наголосивши, що їх створили, аби сіяти паніку. І нагадала, що за поширення недостовірної інформації передбачено штраф.

«Повідомлення має всі ознаки фейку: у ньому немає посилання на джерело інформації, конкретної вказівки населеного пункту, де це відбувалося. Також у ньому присутнє прохання про поширення, тому що основна мета таких повідомлень — посіяти паніку», — заявили, зокрема, в управлінні МВС в Омській області.

Фейк про маски, просочені наркотиками, не є новим. Він з’явився ще у квітні — під час першої хвилі пандемії коронавірусу. Тоді, крім Росії та Білорусі, його через Facebook поширювали також у Великій Британії та США. Але вже ближче до літа соцмережа почала позначати ці повідомлення як фейкові.