Глава МЗС Німеччини заявив, що «Північний потік — 2» буде добудований до кінця, попри позицію США

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Глава МЗС Німеччини заявив, що «Північний потік — 2» буде добудований до кінця, попри позицію США

BMJV / Flickr

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що російський газопровід «Північний потік — 2» буде добудований, незважаючи на позицію США. Але точна дата — невідома. Про це він сказав в інтервʼю Redaktionsnetzwerk Deutschland.

«Я припускаю, що «Північний потік — 2» буде добудований. Питання в тому, коли. Ми визначаємо нашу енергетичну політику і енергопостачання тут, в Європі», — сказав він.

Він наголосив, що Німеччина не критикує той факт, що США є другим за величиною імпортером російської важкої нафти у світі. «Ми не критикуємо той факт, що США більш ніж удвічі збільшили імпорт нафти з Росії в минулому році і тепер є другим за величиною імпортером російської важкої нафти в світі. США реалізують своє право на незалежну енергетичну політику. Ми теж так робимо», — сказав Маас.

При цьому глава німецького МЗС нагадав про санкції Євросоюзу, введені проти Росії через отруєння речовиною з групи «Новачок» російського опозиціонера Олексія Навального. «Наші відносини з Росією залишаться складними. І в майбутньому нам прийдеться дати європейську відповідь на неприйнятні дії Росії», — наголосив Маас.

Раніше видання Die Zeit писало, що Німеччина запропонувала США мільярдну угоду, щоб запобігти введенню американських санкцій проти газопроводу «Північний потік — 2». У листі німецький уряд заявляє, що готовий профінансувати будівництво двох спеціальних терміналів для прийому американського скрапленого газу в портах Брюнсбюттель та Вільгельмсгафен. Загальна вартість сягатиме близько мільярда євро.

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • Газопровід починається в Росії, проходить через морські райони Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини і виходить на берег на узбережжі Німеччини. Трубопроводом можна транспортувати 55 млрд кубометрів природного газу на рік. Влади Росії, Фінляндії, Швеції, Німеччини та Данії видали дозволи на реалізацію проєкту.