Резніков: Жителі Донбасу з паспортами Росії після деокупації зможуть там залишитися. Але у статусі іноземців

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Резніков: Жителі Донбасу з паспортами Росії після деокупації зможуть там залишитися. Але у статусі іноземців

УНІАН / Ратинський В’ячеслав

Жителі окупованих територій Донбасу з російськими паспортами після звільнення цих територій зможуть залишитися там, але вважатимуться іноземцями.

Про це заявив віцепремʼєр-міністр — міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтервʼю хорватському телеканалу N1.

За його словами, ці громадяни матимуть вибір — залишитися і жити на Донбасі у статусі іноземця або виїхати. Крім того, Резніков нагадав, що на підконтрольній Україні території зараз проживають близько 1,5 мільйона переселенців, які теж матимуть право повернутися на Донбас. Також він звернув увагу, що Донбасі є не тільки велика діаспора росіян, але й інших національностей, зокрема вірмен і греків, які змушені були виїхати.

Також Резніков заявив, що його міністерство готує законопроєкт про перехідний період після деокупації окремих районів Донецької та Луганської областей. Віцепремʼєр розповів, що під час недавньої поїздки до Хорватії зрозумів, що головним завданням під час перехідного періоду і мирної реінтеграції є відновлення довіри між людьми.

Резніков зазначив, що повернувся в Україну з ідеєю заздалегідь готувати працівників майбутніх адміністрацій та мерій, які після деокупації відразу прийдуть на місце і будуть готові працювати.

«А це означає, що вони вже зараз повинні бути задекларовані як адміністрації міст і сіл, які поки перебувають під окупацією. Проста ідея — у хорватів був мер Вуковару, коли місто було окуповане, і потім цей мер приїхав працювати в уже деокупований Вуковар», — розповів він.

  • Раніше Резніков заявив, що безпечна реінтеграція окупованих територій Донбасу триватиме 25 років.
  • Перед цим Резніков заявляв, що якщо у 2020 році не вдасться виконати Мінські угоди, Україна запропонує їх змінити.