Зеленський розповів про співпрацю України і Туреччини в оборонній промисловості. Зацікавлені у виробництві безпілотників та кораблів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський розповів про співпрацю України і Туреччини в оборонній промисловості. Зацікавлені у виробництві безпілотників та кораблів

Пресслужба президента України

Президент України Володимир Зеленський заявив, що сфера оборонної промисловості є пріоритетною для відносин України і Туреччини. Зокрема, країна зацікавлена у спільному виробництві безпілотників та кораблів.

Про це глава держави розповів у інтерв’ю турецькому інформагентству Demirören, цитує пресслужба Офісу президента.

«Турецькі безпілотники зарекомендували себе з найкращого боку. Ми бачимо, що це справді гордість вашого військово-промислового комплексу. Це саме той вид озброєнь, який здатний кардинально змінити ситуацію на полі бою. І ми, безумовно, зацікавлені у спільному виробництві […] Туреччина демонструє серйозні успіхи в цьому напрямку, і ми купуємо цю продукцію. Україна своєю чергою виробляє двигуни для дронів. Тож запуск спільного підприємства — природний крок», —зазначив Зеленський.

Президент також вважає, що Україна і Туреччини могли б втілити спільні проєкти і у галузі літакобудування. «Що стосується літаків «Антонов», то нам, безумовно, приємний інтерес до цього підприємства. І так само логічно, що й у галузі літакобудування ми з турецькими друзями можемо дуже багато зробити разом», — додав він.

Зеленський також зазначив, що це далеко не всі сфери, у яких Україна розраховує на співпрацю в контексті оборонної промисловості. «Двигунобудування, розвиток систем протиповітряної оборони, спільне виробництво корабля класу «корвет». Потенціал для співпраці величезний», — зазначив глава держави.

  • 16 жовтня Зеленський перебуває з робочим візитом у Туреччині, де запланована зустріч з президентом країни Реджепом Таїпом Ердоганом. В ОП зазначили, що планується підписання низки двосторонніх документів.
  • Раніше в Україні успішно випробували першу партію нових ракет «Оскол», їх уже готові передати армії на озброєння. Також провели успішні випробування ракет для комплексу «Вільха». Після модернізації бойова частина ракети буде вже не осколково-фугасною, а касетною, що значно збільшить показники точності влучання і площу ураження.
  • Наприкінці квітня відбувся другий етап тестування нових 122-мм реактивних снарядів «Тайфун-1» , які розробило КБ «Південне» для поліпшення характеристик системи залпового вогню БМ-21 «Град».