Швеція збільшить військові витрати на 40% через зростання напруженості у відносинах з Росією

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Швеція збільшить військові витрати на 40% через зростання напруженості у відносинах з Росією

Óglaigh na hÉireann / Flickr

Уряд Швеції збільшить військові витрати приблизно на 40% протягом наступних пʼяти років і подвоїть кількість призовників, оскільки країна прагне зміцнити свою оборону на тлі зростаючої напруженості у відносинах з Росією.

Про це повідомляє The Guardian.

Країна, яка не є членом НАТО, але підтримує тісні звʼязки з Альянсом, для економії після Холодної війни згорнула свої збройні сили.

«У нас зараз склалася така ситуація, що російська сторона готова використовувати військові засоби, щоб досягати політичних цілей. Виходячи з цього, нам потрібно розібратися в новій геополітичній ситуації в галузі безпеки», — заявив міністр оборони Пітер Халтквіст.

За його словами, нові пропозиції означають збільшення військового бюджету на 27,5 мільярдів шведських крон ($3,10 мільярда) до 2025 року. Уряд за ці кошти профінансує збільшення чисельності військовослужбовців приблизно з 60 до 90 тисяч осіб, а також створить нову механізовану бригаду з оновленою артилерією.

Військово-морський флот отримає додатковий підводний човен, оновлять флот корветів, а армія й авіація отримають модернізовані системи озброєння.

Також нарощування активності Росії в регіоні Балтійського моря підштовхнула Швецію до термінової програми з переозброєння, що передбачає придбання ракет Patriot у США.

У серпні Стокгольм висловив протест Москві після того, як два військові кораблі увійшли в територіальні води Швеції без дозволу. Також країна неодноразово скаржилась на російські військові літаки, що пролітають дуже близько до її власних і порушують повітряний простір держави.

Крім цього, у серпні Швеція посилила військову присутність у Балтійському морі через Росію та події в Білорусі.