Швеція посилює військову присутність у Балтійському морі через Росію та події в Білорусі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Швеція посилює військову присутність у Балтійському морі через Росію та події в Білорусі

U.S. Navy photo / Wikimedia

Швеція збільшує свою військову присутність у Балтійському морі через підвищену активність Росії в регіоні та напруженість у Білорусі після президентських виборів. Про це повідомляє Reuters.

Країна посилила військово-морську розвідку на Балтиці та військову присутність на стратегічному острові Готланд, що розташований у прямій досяжності від російського Калінінграда.

«Рішення перейти до більш високого рівня готовності та скорегувати положення сил було обумовлено не одним фактором, а загальною оцінкою поточної ситуації», — заявив міністр оборони Швеції Петер Хультквіст.

Збройні сили Швеції зазначили, що військова активність Росії та західних країн у Балтійському морі досягла масштабів, що не спостерігалися з часів холодної війни.

Військові також розповіли, що ризик нападу на Швецію — близького союзника НАТО — невеликий, але все одно країна потребує підвищеного рівня готовності через невизначену ситуацію в регіоні.

Зазначимо, що країна Балтійського регіону Литва 23 серпня звинуватила Білорусь у порушенні повітряного кордону. А Латвія пригрозила припинити продаж електроенергії Білорусі в разі запуску Білоруської атомної електростанції неподалік кордонів.