Латвія погрожує Білорусі припинити торгувати електроенергією

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Латвія пригрозила припинити продаж електроенергії Білорусі, якщо буде запущена Білоруська атомна електростанція неподалік кордонів.

Про це заявив прем’єр-країни Крішʼяніс Каріньш, пише Delfi.

За його словами, Латвія почне продавати електроенергію до третіх країн. Цим питанням займеться Міністерство економіки країни.

«Враховуючи розвиток подій у Білорусі, побоювання з приводу ядерної безпеки лише зростають», — пояснив прем’єр.

  • Білорусь спільно з російською компанією вже кілька років будує Білоруську АЕС, яка розташована за 18 кілометрів від міста Островець. Це лише 25 кілометрів до кордону з Литвою та 60 — до її столиці Вільнюса. На початку серпня білоруська влада повідомила, що завантажуватиме ядерне паливо і запускатиме роботу першого реактора.
  • Країни Балтії, а особливо Латвія і Литва виступають проти будівництва та запуску цієї АЕС через близькість до їхніх кордонів та недовіри до стандартів та процесу зведення АЕС, у зв’язку з чим країни наражаються на серйозну ядерну небезпеку.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.