В ОАЕ запустили першу в арабському світі атомну електростанцію

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
В ОАЕ запустили першу в арабському світі атомну електростанцію

Rafael MarianoGrossi / Twitter

В Обʼєднаних Арабських Еміратах запустили перший енергоблок атомної електростанції «Барака». Це перша АЕС в арабському світі.

Про це пише DW.

«Запуск першого енергоблоку в «Бараці» — це історичний момент для ОАЕ, завдяки якому вони стали першою арабською країною, яка ввела в експлуатацію атомну електростанцію. Це кульмінація 12-річних зусиль з планування та створення [ядерної] програми», — зазначив у Twitter Хамад Аль-Каабі, представник країни в МАГАТЕ.

Будівництво обійшлося в $24,4 мільярда. Всього в атомній електростанції буде чотири енергоблоки, їхня потужність становитиме 5 600 мегават, що, за розрахунками арабської сторони, покриє до чверті потреб країни в енергії.

Варто зазначити, що Катар, який також входить до групи країн Перської затоки, виступав із критикою цього проєкту. Країна вважала станцію «загрозою для миру в регіоні». Проте в Абу-Дабі неодноразово підкреслювали мирний характер ядерної програми ОАЕ і надали доступ до АЕС фахівцям МАГАТЕ та Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні електростанції.