«Боїться правди». Міністр Кулеба прокоментував вихід Росії з консультацій у справі MH17

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Боїться правди». Міністр Кулеба прокоментував вихід Росії з консультацій у справі MH17

Брессонова Ані / УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росія боїться правди про авіакатастрофу MH17 у 2014 році над Донбасом. Так він прокоментував у Twitter її відмову від участі у тристоронніх консультаціях.

«Із міністром закордонних справ Нідерландів Стефом Блоком ми обговорили способи залучення до правосуддя та відповідальності за збиття MH17. Україна повністю налаштована на подальшу співпрацю. Рішення Росії вийти з консультативної групи свідчить про те, що вона боїться правди про те, що сталося в небі над Донбасом 17 липня 2014 року», — зазначив Кулеба.

Нагадаємо, про рішення Росії стало відомо 15 жовтня. У МЗС РФ заявили, що Гаага намагається продовжити «хибний шлях одностороннього покладання відповідальності» за те, що трапилося в небі над Донбасом, на неї. Також у російському відомстві назвали розслідування Спільної слідчої групи «упередженим, поверхневим і політизованим».

У Нідерландах з приводу цього рішення Росії висловили «глибокий жаль».

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири і члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака відкидає, але висуває суперечливі версії події.
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Кріт»).