П’ятитонна бомба часів Другої світової війни вибухнула під час спроби її знешкодити у Польщі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Польщі пролунав вибух, коли намагалися знешкодити величезну бомбу часів Другої світової війни — авіаційну сейсмічну бомбу Tallboy.

Про це повідомляє BBC.

Як зазначається, бомба перебувала на дні судноплавного каналу Балтійського моря; водолази, які її знешкоджували, перебували на безпечній відстані від неї і не постраждали.

На відео, оприлюдненому у Twitter Головним командуванням Збройних сил Польщі, видно момент вибуху, під час якого у небо здіймається потужний стовп води.

Зазначимо, спочатку фахівці збиралися спалити заряд вибухівки за температури, нижчої від порогу детонації. Шанси на успіх оцінювалися 50 на 50. Під час операції бомба здетонувала. Довжина бомби становила 6 м, вага — 5,4 т.

  • Бомба Tallboy застосовувалася Військово-повітряними силами Великої Британії для руйнування підземних споруд (бункерів), а також промислових і військових обʼєктів нацистської Німеччини. Район біля міста Свіноуйсьце британці атакували цими бомбами в 1945 році. Для цього використовувалися модифіковані важкі бомбардувальники Avro 683 Lancaster.
  • Операція зі знешкодження найбільшої бомби часів Другої світової війни, яка коли-небудь падала на територію Польщі, почалася 13 жовтня.
  • Раніше Росія розсекретила фільм про випробування «цар-бомби» — найбільшої ядерної бомби в історії, яку СРСР підірвав у віддаленому районі Північного льодовитого океану в 1961 році.