Разумков вважає, що опитування під час місцевих виборів не може бути «репетицією» референдуму

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що опитування від президента Володимира Зеленського під час місцевих виборів не можна називати «репетицією» референдуму.

Про це він повідомив на брифінгу 14 жовтня, пише «РБК».

Разумков зазначив, що на проведення цього опитування державних коштів не виділялося. Також немає законів, які б дозволяли провести опитування за допомогою ЦВК.

«Якщо ми говоримо про репетиції, я думаю, при всій повазі до колег, це не може бути репетицією. Тому що референдум — це чітко визначений законом захід. Станом на сьогодні у нас є закон про народовладдя, який в майбутньому буде визначати, як будуть відбуватися референдуми», — пояснив він.

За його словами, у такому випадку можна порівнювати референдум з будь-яким масовим опитуванням громадської думки.

  • Уранці 13 жовтня президент України Володимир Зеленський звернувся до українців і закликав їх проголосувати на місцевих виборах, які пройдуть 25 жовтня. Лідер держави заявив, що готує до українців «пʼять важливих запитань».
  • В Офісі президента наголосили, що опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків. А 25 жовтня хочуть дізнатися, що «насправді думає народ», а також поставлять ті запитання, які «ніхто та ніколи» не хотів ставити українцям напряму.
  • Ідею проведення опитування уже розкритикували інші парламентські партії, зокрема «Голос», «Європейська солідарність» та «Батьківщина». Вони закликають відмовитися від опитування та називають його незаконним.