ЦВК розпустила Одеську виборчу комісію через «систематичне порушення закону»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ЦВК розпустила Одеську виборчу комісію через «систематичне порушення закону»

Brendan Hoffman / Getty Images

Центральна виборча комісія розпустила Одеську міську територіальну виборчу комісію.

Таке рішення ЦВК ухвалила у вівторок.

За це рішення проголосували 16 членів ЦВК. Своє рішення комісія обґрунтувала численними порушеннями законодавства з боку Одеської ТВК. Зокрема, голова ЦВК Олег Діденко наголосив, що виборчі комісії не мають права оцінювати рішення суду.

Що сталося?

Як повідомляє «Суспільне», 13 жовтня Одеський окружний адміністративний суд скасував реєстрацію кандидата на посаду міського голови Одеси Дмитра Голубова. Як пояснив суддя Ігор Завальнюк, рішенням про реєстрацію Одеська міська ТВК порушила Конституцію та Виборчий кодекс.

Перед цим Одеська ТВК знову зареєструвала Голубова кандидатом на посаду міського голови. На сайті міської ради зазначили, що заява про повторну реєстрацію надійшла до міської територіальної виборчої комісії 10 жовтня.

На початку жовтня Голубов заявив, що його зняли з виборів мера Одеси, і звинуватив у цьому президента Володимира Зеленського. При цьому суддя Завальнюк пояснив, що причиною скасування реєстрації стало порушення вимоги щодо грошової застави.

  • В Україні 5 вересня офіційно стартувала виборча кампанія місцевих виборів, які призначені на 25 жовтня. Висування кандидатів тривало з 15 до 24 вересня. 2 жовтня оприлюднили інформацію про реєстрацію кандидатів у депутати. З цього дня кандидат має право на офіційну агітацію. Із 15 жовтня — розсилка іменних запрошень виборцям. 24 жовтня — день тиші (заборона на агітацію), а 25-го — самі вибори. Результати виборів будуть відомі 6 листопада.