У Словаччині праворадикальний депутат роздавав банківські чеки на суму 1488 євро. Його засудили до 4 років тюрми за екстремізм

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Словаччині праворадикальний депутат роздавав банківські чеки на суму 1488 євро. Його засудили до 4 років тюрми за екстремізм

Jan.kroslak / Wikipedia

У Словаччині засудили до 4 років в’язниці голову праворадикальної проросійської «Народної партії наша Словаччина» Маріана Котлебу. Йому інкримінували поширення ідеології ненависті, а потім і підтримку екстремістських груп через роздачу банківських чеків на суму €1488, у якій побачили неонацистський шифр.

Про це повідомляє Aktuality.

Котлеба урочисто передав чеки трьом малозабезпеченим родинам ще в 2017 році. Справу проти праворадикального політика розглядав спеціалізований кримінальний суд, який, зокрема, займається процесами щодо екстремістів.

«1488» — нині широко відомий неонацистський шифр, у якому «14» є посиланням на програму збереження «білої раси» американського терориста Девіда Лейна, а «88» — абревіатура з восьмих літер латинського алфавіту, тобто гасло «Heil Hitler!» Таку версію значення суми в чеках Котлеби підтвердили в суді експерти.

Розгляд справи почався в січні 2020 року, і під час паузи суд перекваліфікував справу на більш серйозну — Котлебу вже звинуватили в підтримці та просуванні груп, що загрожують правам і свободам громадян.

В результаті політика засудили до 4 років і 4 місяців позбавлення волі. Наразі він готується до апеляції.

Хто такий Котлеба?

Маріан Котлеба вивішує банер проти США і НАТО на адміністративній будівлі у Банській Бистриці, 2014 рік.

Jan.kroslak / Wikipedia

У 2013 році Котлеба переміг на виборах глави регіону Банська Бистриця. У 2016 його партія отримала близько 8% на парламентських виборах, і відтоді політик очолює групу з 14 депутатів. Торік Котлеба посів четверте місце на виборах президента Словаччини — за нього віддали голоси понад 10% громадян.

Партія Котлеби, крім антисемітизму, расизму, ненависті до ромів та створення парамілітарних угруповань, відома своїми євроскептичними настроями — зокрема, в її програмі значиться вихід із ЄС та НАТО, підтримка Росії та «слов’янської єдності».

В 2014 році, коли в Україні тривав Майдан, Котлеба назвав його учасників «терористами» та підтримав тодішнього президента Віктора Януковича, до якого словацький політик звертався «ваша величність» та називав його «символом державності».

«Як слов’янин, я цілком усвідомлюю те, що зараз відбувається в Україні. Європейському Союзу потрібні нові ринки збуту, а терористична організація НАТО намагається наблизитися до кордонів Російської Федерації», — цитує Topky лист Котлеби до Януковича.

Як зазначає «Укрінформ», партія Котлеби займає друге місце в рейтингу найбільш наближених до Кремля політичних партій Європи — про це свідчить аналіз Європейської ради з міжнародних відносин.