«Мовою буде прикриватися». В Одесі звільнили вчительку, яка принижувала школярку за відповідь українською

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В Одесі з гімназії № 4 звільнили учительку малювання, яка принижувала школярку за відповідь на уроці українською мовою. Про це повідомила директорка міського департаменту освіти і науки Олена Буйневич у Facebook.

Вона назвала поведінку вчителя «беззаперечно несумісною» з роботою у школі. Тому директор гімназії ухвалив рішення звільнити її за ст. 441 — «вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, несумісного з продовженням роботи».

Буйневич попросила вибачення у школярки та її батьків. «А нам, вчителям, хочу побажати не закривати серце від почуттів вихованців . Такий тон, тиск і зміст сказаного назавжди позбавляють дитячої довіри і любові», — сказала вона.

На інцидент відреагував і уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, наголосивши, що такі вчителі не мають жодного права обіймати посади. «Жахливий інцидент, який стався в гімназії № 4 Одеси, [...] — це відповідь на запитання, яку насправді мову намагаються утискати та яка потребує державного захисту в Україні. [...] Нагадую, що відповідно до законів України «Про освіту» і «Про забезпечення функціонування української мови як державної» мовою навчального процесу є і буде українська», — наголосив Кремінь.

Він звернувся до Міністерства освіти і науки з вимогою провести роз’яснювальну роботу з усіма навчальними закладами, щоб «попередити та не допустити подібних випадків утиску». «Вважаю, що будь-які прояви дискримінації людини, зокрема за мовною ознакою, мають бути покараними», — зазначив він.

Про що йдеться?

Минулого тижні у групі «Батьки SOS» у Facebook поширили аудіозапис уроку малювання у одеській гімназії № 4. Учениця, яка забула вдома альбом для малювання, сказала про це вчительці українською мовою. Викладачка у відповідь розлютилася і накричала на дитину, сказавши, що та «вважає себе вищою за інших», бо розмовляє українською.

«Бачите, що у нас коїться. Вона розмовляє українською мовою, так виходить, що вона вища за нас. Альбом не принесла, малюнки не принесла, а права качає. І мовою буде прикриватися тут мені», — сказала вчителька.