Білоруські Telegram-канали звернулися до Apple з проханням не забороняти групи, де публікують особисті дані силовиків

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Білоруські Telegram-канали звернулися до Apple з проханням не забороняти групи, де публікують особисті дані силовиків

Представники білоруських опозиційних Telegram-каналів звернулися до компанії Apple з проханням переглянути рішення про заборону трьох каналів, де викладають особисті дані білоруських силовиків. Про це йдеться в їхній спільній заяві.

Ідеться про канали «Каратели Беларуси», чат цього каналу і «Все нарушения». На них публікують особисті дані міліцейських і ОМОНівців, а також членів виборчих комісій і дільниць, на яких «переміг» Олександр Лукашенко.

«Ми, представники білоруської Telegram-спільноти, у корені не згодні з такою вимогою компанії Apple, з огляду на те, що подібні канали є практично єдиним інструментом білоруського народу щодо запобігання безкарному насильству силовиків щодо мирних протестувальників», — зазначили модератори каналів.

За їхніми словами, збір інформації про людей, які виконують злочинні накази влади, дуже важливий для подальшої оцінки їхній дій в незалежних судах Білорусі.

«Блокуючи доступ до цих каналів, компанія Apple побічно підтримує насильство і тортури над білорусами, які відновляться з новою силою в разі набуття цією ініціативою чинності», — наголосили представники спільноти.

Вони додали, що цензура месенджера Telegram загрожує ефективності та безпеці мирного протесту білорусів.

Зазначимо, 8 жовтня засновник месенджера Telegram Павло Дуров повідомив, що до нього звернулась компанія Apple з проханням заблокувати білоруські канали, де публікують особисті дані силовиків. За словами Дурова, Apple турбує те, що публікація особистої інформації «може спровокувати насильство» щодо силовиків.