У Білорусі в мережу злили особисті дані тисячі силовиків. МВС обіцяє покарати причетних

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Білоруський Telegram-канал Nexta опублікував дані 1 003 працівників Міністерства внутрішніх справ Білорусі, серед яких члени ОМОНу та підрозділу «Алмаз».

У списку вказані силовики, які, за словами авторів, причетні до силового розгону протестів і побиття громадян.

Nexta пояснює, що канал отримав базу даних від «кіберпартизанів». «Ніхто не залишиться анонімним навіть під балаклавою», — йдеться в повідомленні.

У таблиці імена та прізвища, дати народження, звання та відділення МВС, де служать працівники. Також вказані місця прописки силовиків, ID та номери телефонів. Канал обіцяє продовжити публікацію даних, якщо людей продовжать затримувати. Підписників просять допомогти з розвитком бази.

В МВС Білорусі вже відреагували на публікацію й обіцяють покарати всіх причетних. «В органів внутрішніх справ Білорусі є всі засоби і технології, які дозволять встановити та притягнути до відповідальності більшість винних у витоку даних», — заявила прессекретарка МВС Ольга Чемоданова російському агентству РИА Новости.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні й затримали тисячі осіб. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і відставки Лукашенка.
  • У суботу, 19 вересня, в Мінську пройшов «Блискучий марш» , у якому брали участь переважно жінки. Силовики розігнали цей марш і затримали понад 200 осіб, застосовуючи до декого надмірну силу. В МВС заявили, що всього по країні затримали 430 осіб (в Мінську — 415). 385 з них відпустили.