Апеляційний суд скасував покарання для експолітвʼязня Кольченка за сутичку біля посольства Білорусі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Апеляційний суд скасував покарання для експолітвʼязня Кольченка за сутичку біля посольства Білорусі

Сергій Моргунов / «Бабель»

Київський апеляційний суд скасував покарання і закрив адміністративне провадження щодо колишнього політвʼязня Олександра Кольченка за «дрібне хуліганство». Справу порушили в серпні — після акції біля посольства Білорусі.

Про це повідомляють «Ґрати» з посиланням на адвоката Кольченка Євгенію Закревську.

Апеляційний суд вивчив відео з акції біля посольства, а також заслухав пояснення поліцейського. Закревська зазначила, що свідчення правоохоронця суперечили показанням його колег і відео.

«Він на ходу вигадував дії Кольченка, які могли б підпасти під визначення «хуліганські». Але ніяких відомостей ані в рапортах, ані в показаннях свідків про хуліганські дії Кольченка немає», — заявила адвокат.

Врешті суд скасував рішення про 40 годин виправних робіт і закрив справу.

10 серпня під час сутички під посольством поліція затримала шістьох громадян. Серед них був Кольченко. Його затримали після того, як до провулку, де перебували попередні затримані, намагалася проїхати автівка патрульних. Виникла сутичка, було пошкоджено авто поліції. Крім того, працівники поліції повідомили, що двоє із затриманих намагалися жбурнути яйця в будівлю посольства.

  • 7 вересня 2019 року під час великого обміну полоненими між Україною та Росією додому повернувся анархіст Олександр Кольченко. Його затримали через два місяці після анексії Криму. У 2015 році російський суд засудив його до 10 років позбавлення волі.