Нобелівську премію з літератури отримала американська поетеса Луїза Глюк

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Нобелівську премію з літератури 2020 року отримала американська поетеса Луїза Глюк.

Про це повідомляє Нобелівській комітет у своєму Twitter.

«Роботи лауреата премії з літератури за 2020 рік Луїзи Глюк характеризуються прагненням до ясності. Дитинство і сімейне життя, тісні стосунки з батьками та братами й сестрами — це тема, яка залишається для неї центральною», — пояснили там.

Луїза Глюк народилася в 1943 році в Нью-Йорку. З 1968 випускає різні поетичні збірки, а також пише есе. У США вона отримала низку нагород, зокрема Національну гуманітарну медаль, Пулітцерівську премію за поезію, Національну книжкову нагороду за поезію, у 2003—2004 роках була поетом-лауреатом США. Наразі вона працює професором в Єльському університеті — одному з найстаріших і найпрестижніших навчальних закладів у Штатах.

  • Нобелівську премію з фізики отримали троє вчених за дослідження чорних дір у Галактиці. Зокрема, нагороду отримав Роджер Пенроуз — «за відкриття, що утворення чорних дір є надійним передбаченням загальної теорії відносності», а також Райнхард Генцель і Андреа Гез — за відкриття надмасивної чорної діри в центрі Галактики.
  • Нобелівську премію з медицини та фізіології отримали троє вчених за дослідження гепатиту С — Гарві Альтер, Майкл Хоутон і Чарльз Райс. Альтер спочатку з’ясував, що причиною хронічного гепатиту С є невідомий вірус, а Райс згодом виділив його геном, який і отримав назву «вірус гепатиту С». Завдяки цьому відкриттю тепер учені та медики з усього світу з’ясували причину виникнення цієї хвороби і методи її лікування.
  • Нобелівську премію з хімії отримали Емманюель Шарпантьє та Дженніфер Дудні «за розробку методу редагування геному».