NYT: Трамп під час зйомок реаліті-шоу витратив на перукаря $70 тисяч. Це може бути податковим шахрайством

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
NYT: Трамп під час зйомок реаліті-шоу витратив на перукаря $70 тисяч. Це може бути податковим шахрайством

Bloomberg / Contributor

Президент США Дональд Трамп витратив понад $70 тисяч на зачіску (стрижку, сушку феном і фарбування) за кілька років участі в реаліті-шоу «Учень». Його продюсерська компанія Trump Productions відняла витрати на перукарню зі свого оподатковуваного доходу як «бізнес-витрати», тим самим скоротивши податки.

Про це йдеться в матеріалі The New York Times.

У США податок накладається на все, що приносить прибуток. Якщо компанія в податковому звіті вказує комерційні витрати, які пішли на її розвиток, для неї можуть зменшити розмір податку. Особисті витрати заборонено називати «витратами на бізнес». Такий вчинок Трампа та його продюсерської компанії можна вважати «податковим шахрайством».

Троє колишніх керівників телеканалу NBC, які брали участь у реаліті-шоу «Учень», розповіли, що вони не памʼятали точних умов контракту Трампа, але були добре знайомі з тим, як зазвичай складаються такі контракти. Вартість зачіски і макіяжу для зірки його рівня найчастіше покривається коштом шоу, а Трампу відшкодовуються усі його витрати.

В «Учні», як і в будь-якому іншому реаліті-шоу, були свої майстри із зачісок та макіяжу, які допомагали Трампу та іншим учасникам шоу. Але вони не стригли Трампа і побоювалися навіть торкатися його волосся без дозволу. В інтервʼю Трамп стверджував, що його волосся стриже дружина Меланія і він нікому не дозволить доторкнутися до нього.

У будь-якому випадку суди винесли б рішення, що зачіска, навіть для когось з учасників телепрограм, є особистою витратою, яку не можна відняти. Термін давності за податкове шахрайство відсутній. Зазвичай у податкової служби є три роки з дати подання податкової декларації, щоб почати перевірку, яка може призвести до кримінального переслідування.

З 2007 до 2013 року низка компаній Трампа, зокрема Trump Productions, також відняли у звітах щонайменше $95 тисяч на виплати перукарю його дочки Іванки, яка теж брала участь у реаліті-шоу.

Зазначимо, що це не перший матеріал The New York Times про те, як Трамп ухиляється від сплати податків. 28 вересня видання повідомило, що за перші два роки президентства Дональд Трамп сплатив менше ніж $2 тисячі податків на дохід, а до того не платив їх протягом 10 років через значні збитки, яких зазнавав його бізнес. У відповідь президент заявив, що сплатив «мільйони доларів податків».