МОЗ планує включити український препарат «Біовен» до протоколу лікування коронавірусу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
МОЗ планує включити український препарат «Біовен» до протоколу лікування коронавірусу

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Міністерство охорони здоровʼя планує ввести імуноглобулін українського походження «Біовен» у протоколи лікування СOVID-19. Про це міністр охорони здоровʼя Максим Степанов заявив на брифінгу.

За його словами, є вже клінічні звіти щодо «Біовену». Далі має зібратись робоча група, яка займається протоколом лікування, і внести цей препарат до нього. Степанов зазначив, що вже знайшли «джерело», з якого профінансують і централізовано закуплять імуноглобуліни.

Що відомо про «Біовен»? Це імунологічно активна білкова сполука, яку виділили з плазми крові людини. Цю плазму обов’язково перевіряють на відсутність антитіл до ВІЛ-1, ВІЛ-2, вірусу гепатиту С і поверхневого антигену вірусу гепатиту В. Препарат є противірусним, адже головним активним його компонентом є антитіла проти збудників різних захворювань — вірусів і бактерій. Серед них — віруси гепатиту А і В, герпесу, вітряної віспи, грипу, кору, паротиту, поліомієліту, краснухи та кишкової палички.

Ліки «Біовен» виготовляє українська компанія «Біофарма» і саме вона особисто звернулася до МОЗ із проханням провести випробування їхнього препарату для боротьби із коронавірусом. Детальніше про препарат за посиланням.

Окрім цього, очільник МОЗ заявив, що наразі Міністерство домовляється з приватними лабораторіями, аби ті проводили тести на COVID-19 за державний кошт, а також планує незабаром використовувати українські тести.

Також Степанов зазначив, що лікування одного пацієнта з важким перебігом коронавірусу коштує від 45 тисяч гривень.