Польща оштрафувала «Газпром» на $7,6 мільярда через «Північний потік — 2»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Польський антимонопольний регулятор UOKiK наклав на російський «Газпром» штраф у $7,6 мільярда через будівництво газопроводу «Північний потік — 2». Ще п’ять компаній, які теж беруть участь у будівництві, оштрафовані на $61 мільйон.

Про це повідомили у пресслужбі регулятора.

«Реалізація проєкту порушує закон і правила добросовісної конкуренції, наслідком чого є підсилення залежності споживачів газу на внутрішньому ринку від єдиного постачальника — «Газпрому». Компанії, що фінансують газопровід, діяли умисно, тому в кожному випадку були покарані максимальними фінансовими санкціями в розмірі 10% від річного обігу», — йдеться в повідомленні.

Як зазначається, окрім «Газпрому», були оштрафовані компанії Engie Energy, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Також UOKiK видав наказ розірвати контракти, укладені для фінансування будівництва газопроводу «Північний потік — 2».

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • Газопровід починається в Росії, проходить через морські райони Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини і виходить на берег на узбережжі Німеччини. Трубопроводом можна транспортувати 55 млрд кубометрів природного газу на рік. Влади Росії, Фінляндії, Швеції, Німеччини та Данії видали дозволи на реалізацію проєкту.
  • Раніше UOKiK оштрафував «Газпром» на приблизно €50 мільйонів за небажання співпрацювати в антимонопольному розслідуванні щодо будівництва газопроводу «Північний потік — 2».