Польща оштрафувала «Газпром» на €50 мільйонів через «Північний потік — 2»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Польща оштрафувала «Газпром» на €50 мільйонів через «Північний потік — 2»

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

Польський регулятор UOKiK оштрафував російську компанію «Газпром» за небажання співпрацювати у антимонопольному розслідуванні щодо будівництва газопроводу Nord Stream 2. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Розслідування почали через те, що у 2018 році «Газпром» підписав фінансові угоди, які фінансують будівництво газопроводу без згоди від польського регулятора. UOKIK вважає, що ці угоди переслідують ту ж мету, що і створення спільного підприємства і, відповідно, вимагають його згоди. Тоді регулятор предʼявив звинувачення шести компаніям:

  • російській компанії «Газпром»;
  • швейцарській Engie Energy;
  • нідерландським Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Під час розслідування президент регулятора запросив у «Газпрому» документи, що стосуються справи, але компанія відмовилася їх надати. Зокрема, UOKiK просив надати контракти, які уклали дочірні підприємства «Газпрому» з іншими компаніями, які фінансують будівництво «Північного потоку — 2».

«Незважаючи на юридичне зобовʼязання співпрацювати з регулятором, компанія не надавала цю інформацію. На мій погляд, це навмисний акт, який повинен був перешкодити продовженню розгляду. Тому я вирішив накласти на «Газпром» штраф у розмірі майже 213 мільйонів злотих [приблизно €50 мільйонів]. Це максимальна санкція, яка передбачена законом», — заявив президент UOKiK Томас Хростний.

  • Сенат США схвалив оборонний бюджет, який, зокрема, передбачає виділення майже $3,8 млрд доларів на програму щодо стримування Росії, посилення санкцій проти російських газопроводів «Північний потік — 2» і «Турецький потік».
  • 6 липня Данське енергетичне агентство дало дозвіл компанії Nord Stream 2 AG добудувати газопровід «Північний потік — 2» у своїх водах з використанням трубоукладальних кораблів.
  • На початку червня повідомлялося, що судно «Академік Черський» змінило власника, що дозволить «Газпрому» уникнути нових санкцій США.