Данія дозволила будувати газопровід «Північний потік — 2» на своєму шельфі. Але з умовою

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Данія дозволила будувати газопровід «Північний потік — 2» на своєму шельфі. Але з умовою

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

Російський газопровід «Північний потік — 2» отримав дозвіл на експлуатацію трубопроводу на континентальному шельфі Данії. Про це йдеться на сайті Данського енергетичного агентства.

18 листопада 2019 року компанія Nord Stream 2 AG подала заявку на отримання дозволу на експлуатацію газопроводу «Північний потік — 2» на континентальному шельфі Данії.

«Введення в експлуатацію може бути здійснено тільки в тому разі, якщо хоча б один з трубопроводів випробували, верифікували та дотримувались відповідних умов у дозволі на будівництво і дозволі на експлуатацію», — зазначили у Данії.

Проєкт газопроводу на континентальному шельфі Данії є частиною більшого проєкту газопроводу, що складається з двох паралельних трубопроводів загальною довжиною 1 230 км для транспортування газу з Росії до Німеччини. Газопровід починається в Росії, проходить через морські райони Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини і виходить на берег на узбережжі Німеччини. По трубопроводах можна транспортувати 55 мільярдів кубометрів природного газу на рік. Влади Росії, Фінляндії, Швеції, Німеччини та Данії видали дозволи на реалізацію проєкту.

  • 6 липня Данське енергетичне агентство дало дозвіл компанії Nord Stream 2 AG добудувати газопровід «Північний потік — 2» у своїх водах з використанням трубоукладальних кораблів.
  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.