П’ять країн Євросоюзу відкликали послів із Білорусі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Німеччина, Латвія, Польща та Естонія відкликали своїх послів із Білорусі через загострення відносин між країнами.

Про це повідомляє Tut.by.

За даними білоруського видання, дипломатів відкликали для консультацій щодо ситуації в Білорусі. Посли Польщі та Німеччини вже залишили Мінськ.

Зазначимо, раніше очільник МЗС Польщі Збігнев Рау повідомив на своїй сторінці у Twitter, що це було спільне рішення країн Євросоюзу.

«Узгоджено Європейською службою зовнішніх дій і країнами — членами ЄС було ухвалене рішення відкликати для консультацій частину послів, акредитованих у Білорусі», — написав він.

Також міністр подякував партнерам ЄС за солідарність із позицією Польщі та Литви.

«Підтримка білорусів та їхніх зусиль із демократизації країни залишається для нас пріоритетом. Нам потрібні відкриті канали звʼязку, щоб підтримати тих, хто бореться за незалежну, суверенну і демократичну Білорусь», — наголосив Рау.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 23 вересня Лукашенко влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили. Після цього низка країн заявили, що не визнають ані результатів президентських виборів у Білорусі, ані Лукашенка на посаді президента.
  • 2 жовтня білоруське МЗС зажадало від посольств Польщі та Литви скоротити кількість дипломатів, які працюють у Білорусі.
  • 5 жовтня влада Литви вирішила відкликати свого посла з Білорусі для консультацій через загострення відносин між країнами.