ЄС виділить Україні 60 млн євро. На саміті підписали три угоди

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Уряд України та Європейська комісія підписали три угоди, які передбачають виділення Україні 60 млн євро. Церемонія підписання відбулася 6 жовтня у Брюсселі в рамках саміту Україна-ЄС, повідомляє «Європейської правди».

Документи з українського боку підписала віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, а з боку ЄС — єврокомісар з питань політики сусідства та переговорів щодо розширення Олівер Варгеї.

Україна та Єврокомісія підписали такі три угоди:

  • «Програма ЄС «Міцні регіони» — передбачає внесок ЄС на суму 30 млн євро. Кошти мають допомогти місцевій владі реагувати на наслідки пандемії COVID-19 і сприяти розвитку незалежних ЗМІ.
  • «Механізм розвитку громадянського суспільства України» — передбачає виділення 20 млн євро для розвитку громадянського суспільства в Україні та підвищення його можливостей брати участь у впровадженні реформ.
  • «Кліматичний пакет для стабільної економіки: (CASE) в Україні» — з боку ЄС буде виділено 10 млн євро. Кошти спрямують на розвиток чистого й ресурсоефективного енергопостачання; скорочення викидів парникових газів, що руйнують озоновий шар; стимулювання переходу до кругової економіки, де один і той самий продукт використовується декілька разів.

Інтерфакс-Україна повідомляє, що також були підписані дві угоди з Європейським інвестиційним банком. Однією угодою банк профінансує проект «Енергоефективність громадських будівель в Україні» на суму €300 млн.

Ще одна угода була підписана на суму €30 млн щодо модернізації логістичної мережі «Укрпошти». За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, 30 млн євро кредиту від банку підуть на будівництво трьох нових сортувальних хабів і ще близько 20 депо в різних містах країни, а також закупівлю сучасного сортувального обладнання.

  • 6 жовтня у Брюсселі триває спільний саміт Україна-ЄС за участю президента України Володимира Зеленського, президента Європейської ради Шарля Мішеля та представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля. Перед початком саміту, як заявив представник України в ЄС Микола Точицький, Єврокомісія запевнила, що Україна виконує усі умови для безвізового режиму.