У Новій Каледонії вдруге проводять референдум за незалежність від Франції. І знову більшість виступає проти

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Новій Каледонії вдруге проводять референдум за незалежність від Франції. І знову більшість виступає проти

Alain Pitton / NurPhoto via Getty Images

Жителі Нової Каледонії на другому за останні два роки референдумі знову висловилися проти проголошення незалежності від Франції.

Про це пише Reuters.

Згідно з отриманими даними з 249 із 304 виборчих дільниць, проти незалежності проголосували близько 54,8% жителів островів. Водночас явка під час референдуму була доволі високою — 86%. Загалом на островах зареєстровано 180 тисяч людей, які мають право голосу.

Якщо такий результат збережеться остаточно, то прихильники незалежності зможуть провести ще один референдум протягом двох років. За незалежність виступають переважно корінні народи Нової Каледонії.

  • Нова Каледонія — архіпелаг з десятків островів у південній частині Тихого океану, за 15 тис. км від Парижу. Увійшла до складу Французької імперії в 1853 році. У 1986 році її було внесено до списку несамоврядних територій ООН (фактично — списку колоній інших держав). Країна живе переважно за рахунок французьких дотацій.
  • Згідно з угодами 1998 року, до 2018 року мав відбутися референдум щодо незалежності. При цьому прихильники відділення від Франції отримували можливість ініціювати ще два аналогічних референдуми до 2022 року. Перший вже відбувся в 2019 році — тоді 56,8% жителів висловилися проти незалежності.