Нова Каледонія голосує за незалежність від Франції. Попередньо «проти» майже 60%

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Нова Каледонія голосує за незалежність від Франції. Попередньо «проти» майже 60%

Alain Pitton / NurPhoto via Getty Images

У французькому регіоні Нова Каледонія в неділю, 4 листопада, з надзвичайно високою явкою проходить референдум про незалежність від Франції.

Як повідомляє Le Figaro, вже проголосували майже 73,68% виборців. Для порівняння, на останніх місцевих виборах у 2014 році на дільниці прийшли 58,1% від тих, хто має право голосу.

174 тис. виборців відповідали на питання: «Чи хочете ви, щоб Нова Каледонія отримала повний суверенітет і стала незалежною державою?»

Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, проведеними до референдуму, понад 60% від тих, хто має право участі в референдумі, збиралися проголосувати за збереження єдиної з Францією держави. За відділення було 39%.

Нова Каледонія — архіпелаг з десятків островів у південній частині Тихого океану, в 15 тис. км від Парижа. Увійшла до складу Французької імперії в 1853 році. Згідно з угодами 1998 року, до 2018 мав відбутися референдум щодо незалежності. При цьому у прихильників відділення від Франції буде можливість ініціювати ще два аналогічних референдуми до 2022 року.

Після оголошення підсумків голосування очікується виступ президента Франції Еммануеля Макрона.

Нагадаємо, у Македонії нещодавно відбувся референдум про перейменування. На нього прийшла лише третина виборців.

У Румунії пройшов референдум за заборону одностатевих шлюбів. Він також провалився через невисоку явку виборців.