У Румунії триває референдум за заборону одностатевих шлюбів. Для цього хочуть змінити Конституцію

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
У Румунії триває референдум за заборону одностатевих шлюбів. Для цього хочуть змінити Конституцію

shemazing.net

У субботу та неділю, 6—7 жовтня, у Румунії проходить референдум щодо змін у Конституції, які фактично заборонять одностатеві шлюби в країні, повідомляє Bloomberg.

Зараз у румунській Конституції вживається ґендерно нейтральний термін «подружжя». На референдумі ж пропонують прописати в Конституції, що шлюб — це «союз між чоловіком і жінкою». Консервативні сили сподіваються, що в майбутньому це не дасть змоги дозволити одностатеві шлюби.

Зміни просуває правляча коаліція Румунії. Її представники стверджують, що піклуються про традиційні цінності. Однак в опозиції вважають, що влада намагається набрати популярності та відволікти увагу суспільства від більш гострих проблем, таких як звинувачення Європарламенту в тому, що в країні підривають верховенство права. Так в Європі відреагували на помʼякшення антикорупційного законодавства Румунії.

За прогнозами соціологів, на референдумі буде дуже низька явка, його можуть визнати недійсним. Щоб голосування відбулося, потрібна явка не менше 30% виборців.

В кінці вересня Конституційний суд Румунії визнав одностатеві союзи сімʼями. Їх визнають такими, якщо шлюб зареєстрований на території ЄС та в одного з подружжя є громадянство Євросоюзу.