РНБО: Користувачів «ВКонтакте» почнуть брати на облік через пів року

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Раді нацбезпеки і оборони заявили, що брати на облік користувачів російської соцмережі «ВКонтакте» почнуть через пів року в рамках нової стратегії інформаційної безпеки.

Про це повідомляє «Суспільне» з посиланням на відповідь РНБО.

«Протягом пів року буде розроблено нову стратегію кібербезпеки України, а також стратегію інформаційної безпеки. Питання створення системи обліку українських користувачів «ВКонтакте» і, при необхідності, інших соцмереж, які перебувають під контролем держави-агресора, буде обговорюватися в рамках реалізації згаданих стратегій», — йдеться у відповіді.

При цьому в РНБО додали, що можливе взяття на облік також користувачів інших заборонених в Україні соцмереж, наприклад «Однокласники».

  • 14 вересня 2020 року соцмережа «ВКонтакте» повідомила, що навчилася повністю обходити блокування в Україні. «Користуйтеся VK, як і раніше — без жодних VPN. Ми покращили роботу проксі в мобільному додатку, тому зʼєднання тепер стабільніше», — зазначили тоді в соцмережі. У відповідь на це в Міністерстві культури України наголосили, що вирішать цю проблему для подальшого блокування додатку.
  • 25 вересня секретар РНБО Данилов заявив, що користувачів соцмережі візьмуть на облік. Представники соцмережі висловили протест.