Секретар РНБО Данілов: Користувачів «ВКонтакте» візьмуть на облік. Представники соцмережі висловили протест

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Українські користувачі російської соцмережі «ВКонтакте», яка перебуває під санкціями, будуть на обліку. Про це секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив на онлайн-конференції «Перспективи диджиталізації країни і ризики кібербезпеки».

«Хотів би звернути увагу на іншу річ — на користувачів, які користуються забороненим ресурсом [ВКонтакте]. Має бути відповідальність, навіщо вони це роблять і для чого. Зараз є система, яка починає працювати, і всі користувачі будуть на обліку. Якщо вони й далі будуть поширювати російський контент, вони будуть мати клопіт безпосередньо з Нацполіцією та силовими структурами», — зазначив Данілов.

Фрагмент на відео з 00:57:00

Також на конференції був заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров, який погодився з тим, що має бути відповідальність користувачів, адже вони порушують законодавство.

Данілов зазначив, що розробники «ВКонтакте» швидко змінюють проксі-сервери, а Україна не встигає це відстежувати.

У пресслужбі соцмережі у коментарі «РБК» відреагували на таку ініціативу РНБО:

«Сподіваємося, що це перекручена інформація — і ні в одній країні світу у 21 столітті ніхто не буде карати людей за бажання залишатися на звʼязку з близькими. Ми виступаємо категорично проти переслідування людей за відвідування ними соціальних мереж, інформаційних ресурсів та поширення особистої думки».

Про що йдеться?

14 вересня 2020 року соцмережа «ВКонтакте» повідомила, що навчилася повністю обходити блокування в Україні. «Користуйтеся VK як і раніше, без жодних VPN. Ми покращили роботу проксі в мобільному додатку, тому зʼєднання тепер стабільніше», — зазначили тоді у соцмережі.

У відповідь на це в Міністерстві культури України наголосили, що вирішать цю проблему для подальшого блокування додатку.

  • Заборону на низку російських сервісів і сайтів запровадили у 2017 році. Рішенню РНБО від 28 квітня тоді надав чинності пʼятий президент Петро Порошенко.
  • 14 травня президент Володимир Зеленський продовжив заборону на російські соціальні мережі та інтернет-сервіси.