РНБО: «ВКонтакте» змогла обійти блокування в Україні через зміну проксі-серверів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Російська соцмережа «ВКонтакте» змогла обійти блокування на території України не через зняття санкцій, а через зміну проксі-серверів. У Раді національної безпеки і оборони наголосили, що українські фахівці з кібербезпеки разом із міжнародними партнерами вже працюють над блокуванням додатку.

Про це повідомили Укрінформ в РНБО.

«Мобільний додаток «ВКонтакте» в Україні став доступним не через зняття санкцій, а через зміну проксі-серверів, що дозволило обійти блокування доступу до нього на території України», — наголосили у відомстві.

Заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк наголосив, що поновлення роботи російського додатку напередодні місцевих виборів в Україні може становити загрозу національній безпеці країни. За його словами, російські спецслужби використовують «ВКонтакте» для збору даних про користувачів.

Про що йдеться?

14 вересня«ВКонтакте» повідомила, що навчилася повністю обходити блокування в Україні. «Користуйтеся VK як і раніше, без жодних VPN. Ми покращили роботу проксі в мобільному додатку, тому зʼєднання тепер стабільніше», — зазначили тоді у соцмережі.

У відповідь на це в Міністерстві культури України наголосили, що вирішать цю проблему для подальшого блокування додатку.

  • Заборону на низку російських сервісів і сайтів запровадили у 2017 році. Рішенню РНБО від 28 квітня тоді надав чинності пʼятий президент Петро Порошенко.
  • 14 травня президент Володимир Зеленський продовжив заборону на російські соціальні мережі та інтернет-сервіси.
  • 50% опитаних українців вважають, що заборона російських соцмереж (Mail.ru, «ВКонтакте», «Одноклассники» тощо) є помилкою і лише обмежує права людини. Проте 36% опитаних вважають, що заборона російських соцмереж — необхідний крок для захисту держави.