ЦПК: «Слуга» Дубінський не задекларував свої права на фірму у Словаччині, яку потім переписав на дружину

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ЦПК: «Слуга» Дубінський не задекларував свої права на фірму у Словаччині, яку потім переписав на дружину

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Нардеп партії «Слуга народу» і екстелеведучий Олександр Дубінський не вказав у декларації за 2019 рік дані про свої права власності на словацьку компанію DubPro S.r.o, коли був її єдиним акціонером. Про це йдеться в розслідуванні Центру протидії корупції.

ЦПК вказує, що згідно з інформацією бізнес-реєстру Словаччини, від 30 березня 2019 року до 14 лютого 2020 року Дубінський був єдиним акціонером словацької компанії DubPro S.r.o зі статутним капіталом €5 тисяч. А вже з 18 лютого акціонером компанії стала його дружина — Леся Цибко. 19 вересня назву компанії змінили — на TsybPro S.r.o.

ЦПК звертає увагу, що Дубінський у своїй декларації про активи за 2019 рік не вказав дані про права власності на цю словацьку компанію. Тим самим, на думку розслідувачів, нардеп порушув закон «Про запобігання корупції».

У липні цього року Солом’янський районний суд Києва за заявою Цибко постановив, що вона володіє 100% корпоративних прав у товаристві з обмеженою відповідальністю DubPro з вересня 2019 року. ЦПК припускає, що це було зроблено для того, щоб Дубінський уникнув притягнення до адміністративної відповідальності за недекларування.

Крім того, 18 вересня цього року Леся Цибко зареєструвала ще одну компанію у Словаччині під назвою DT Consulting S.r.o. Статутний капітал компанії теж становить $5 тисяч, а економічна діяльність — рекламні та маркетингові дослідження, адміністративні послуги, роздрібна і брокерська діяльність.

  • 1 жовтня Bihus.info опублікував розслідування про нардепа, заступника голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Олександра Дубінського. У ньому йдеться, що нардеп під час Революції Гідності займався створенням антимайданівських фейків на замовлення найближчого оточення колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка.
  • У червні Дубінський очолив осередок партії «Слуга народу» в Київській області.