АМКУ дозволив компанії Ахметова купити 8 вугільних підприємств і шахтоуправління «Покровське»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Антимонопольний комітет (АМКУ) дозволив компанії олігарха Ріната Ахметова Metinvest B.V. отримати контроль над 9 вугільними підприємствами, в тому числі над найбільшим в Україні виробником коксівного вугілля — «Шахтоуправління «Покровське».

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Крім підприємства «Покровське», компанія Ахметова отримала контроль над «Індастріал Коал Холдінг», «Збагачувальною фабрикою «Свято-Варваринська», «Шахтобудівельною компанією», шахтою «Свято-Покровська № 3», «Вуглепромтрансом», «Свято-Іллінським машинобудівним заводом», автопідприємством «Укрбуд» і «Шахтобудмонтажним управлінням № 1».

Найбільше АМКУ приділив увагу шахтоуправлінню і фабриці «Свято-Варваринська». АМКУ встановив, що ринок орієнтований на імпорт: сукупна частка учасників на ринку коксівного вугілля за підсумками 2016—2019 років становила 11,9%—23,2%, частка імпорту — 66%—75%.

«За рахунок видобутку українського коксівного вугілля можливо забезпечити лише близько 20% від загального обсягу потреб споживачів — українських виробників коксу. У будь-кого з учасників ринку є можливість імпортозаміщення коксівного вугілля в розумні строки та з помірними витратами, оскільки імпортна продукція є більш конкурентоспроможною за вітчизняну», — заявили в АМКУ, додавши, що потужності всієї вугільної промисловості України використовуються лише на 69%.

Як пише Інтерфакс-Україна, в компанії Ахметова заявили, що АМКУ запропонував безпрецедентні зобовʼязання. Там заявили, що відомство аналізувало заявку на купівлю півтора року, і попри те що свідчень можливих негативних наслідків для ринку виявлено не було, Metinvest все одно отримав жорсткі зобовʼязання.

Наприклад, зобовʼязання продажу 10% продукції на вільний ринок Metinvest оцінює як фактор, який ставить під сумнів доцільність інвестицій у розширення видобутку. Зобовʼязання продажу за ринковими цінами в умовах низьких цін і високої собівартості виробництва для компанії означає, що «Покровське» буде продавати вугілля третім особам собі у збиток.

  • Філії британського банку Barclays обслуговували компанії Ахметова попри звіти про можливість незаконних доходів. В оприлюдненому досьє FinCEN говорилося, що МВС України ще в 2000-х роках називало Ахметова «лідером злочинного синдикату», але міжнародні банки все одно обслуговували його компанії.