Витік досьє FinCEN: МВС України ще в 2000-х роках називало Ахметова «лідером злочинного синдикату», але міжнародні банки все одно обслуговували його компанії

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Витік досьє FinCEN: МВС України ще в 2000-х роках називало Ахметова «лідером злочинного синдикату», але міжнародні банки все одно обслуговували його компанії

УНІАН фото

Філії британського банку Barclays обслуговували компанії українського олігарха Ріната Ахметова попри звіти про можливість незаконних доходів.

Про це йдеться у звіті Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (International Consortium of Investigative Journalists), заснованому на витоку досьє FinCEN — Організації з боротьби з фінансовими злочинами Міністерства фінансів США. Досьє містить понад 2 500 документів, які банки відправляли Міністерству у період з 2000 до 2017 року.

У жовтні 2014 року Barclays надіслав звіт до FinCEN щодо операцій в та з компаній Ахметова за попередні п’ять років. У цьому звіті банк зазначав, що ще 1999 року МВС України називало Ахметова лідером організованого злочинного синдикату. Звіт від 2005 року також підтверджував цей статус. Водночас Партію регіонів, яку фінансував Ахметов, називали «притулком для мафіозі та олігархів».

Але ці занепокоєння з боку банку не зупиняли низку транзакцій та обслуговування компаній Ахметова, зокрема System Capital Management (SCM). Того ж жовтня швейцарська філія банку заблокувала рахунки SCM та дочірньої компанії System Family Management та нібито припинила співпрацю з цими компаніями, але вони все одно лишалися активними. Це сталося, тому що рахунки не були заморожені.

У лютому 2015 року нью-йоркська філія банку зазначила, що через конфлікт між Україною та Росією у неї є «занепокоєння», що кошти на рахунках компаній Ахметова можуть мати «нелегальне походження». Але нічого не змінилося загалом. Швейцарська філія Barclays лише у червні-липні 2015 року провела транзакцій із компаніями Ахметова на суму близько 9 мільйонів доларів. Наприкінці липня Ахметов та деякі його компанії, зокрема SCM та «Метінвест» потрапили до так званого «Фільтру відхилення платежів» банку.

У SCM майже всю інформацію із цього звіту спростовують. Там запевняють, що Ахметов та його компанії жодного разу не були визнані винними або підозрюваними у будь-яких злочинах в Україні, США чи інших країнах. Щодо звіту МВС там наголошують, що в 2011 році парламентський комітет Ради визнавав ці звіти підробленими.

Що стосується співпраці із Barclays, то у компанії розповідають, що перед початком спільної роботи вони пройшли всі необхідні юридичні перевірки за британським та швейцарським законодавством. Протягом 8 років співпраці (2007—2015) жодних питань або зауважень від банку щодо походження коштів не було. Загалом за весь цей час компанії Ахметова провели через банк різних платежів на суму 2 мільярди доларів.

Там зазначили, що у листі на адресу компанії від травня 2015 року банк повідомив, що «вирішив припинити всі відносини, повʼязані з українськими клієнтами», і не порушив жодних питань, що стосуються банківської діяльності Ахметова або SCM.

  • Німецький Deutsche Bank допоміг бізнесмену Ігорю Коломойському вивести до США понад $750 мільйонів. Згадані кошти банк протягом 2006—2015 років перевів на бізнес-компанії Коломойського у Сполучених Штатах. Судові документи показують, що Deutsche Bank провів тисячі транзакцій.
  • Декілька найбільших банків світу дозволяли своїм клієнтам відмивати кошти в усьому світі — йдеться про суму близько $2 трильйонів. Журналісти повідомляють, що всупереч суворим фінансовим правилам, багато міжнародних банків приймали кошти від мафіозі, шахраїв та олігархів і здійснювали для них перекази на мільярди доларів. Транзакції здійснювали такі банки, як Deutsche Bank, JP Morgan, HSBC, Barclays та інші.