Витік досьє FinCEN: Світові банки допомагали клієнтам відмивати кошти. Приблизна сума — $2 трильйони

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Pixabay

Декілька з найбільших банків світу дозволяли своїм клієнтам відмивати кошти в усьому світі — йдеться про суму близько $2 трильйонів.

Про це повідомляють BuzzFeed і Міжнародний консорціум журналістських розслідувань з посиланням на секретні документи, які банки передавали Міністерству фінансів США.

У ЗМІ ці файли називають FinCEN — від назви Організації з боротьби з фінансовими злочинами Міністерства фінансів США. Вони містять понад 2 500 документів, які банки відправляли Міністерству у період з 2000 до 2017 року.

Журналісти повідомляють, що всупереч суворим фінансовим правилам, багато міжнародних банків приймали кошти від мафіозі, шахраїв та олігархів і здійснювали для них перекази на мільярди доларів. Транзакції здійснювали такі банки, як Deutsche Bank, JP Morgan, HSBC, Barclays та інші.

Розслідування також показало, що російські олігархи використовували банки, щоб уникнути санкцій, які не дозволяли їм переказувати гроші на Захід.

  • HSBC Bank дозволив шахраям переказати мільйони доларів вкрадених грошей в усьому світі, навіть після того, як дізнався від американських слідчих, що ця схема є шахрайством.
  • JP Morgan дозволив компанії перевести понад мільярд доларів через лондонський рахунок, не знаючи, кому він належить. Згодом банк виявив, що компанія могла належати бандиту зі списку 10 найбільш розшукуваних ФБР.
  • Один з найближчих соратників президента Росії Володимира Путіна Аркадій Ротенберг використовував Barclays Bank у Лондоні, щоб уникнути санкцій, які перешкоджали йому користуватися фінансовими послугами на Заході. Частина грошей пішла на покупку творів мистецтва. Відомо, що брати Ротенберги «надають підтримку особистим проєктам Путіна» і заробили мільярди доларів на контрактах для «Газпрому».
  • Центральний банк Обʼєднаних Арабських Еміратів не відреагував на попередження щодо транзакцій місцевої фірми, яка допомагає Ірану ухилятися від санкцій.
  • Deutsche Bank переказував гроші шахраїв терористам і наркоторговцям.
  • Standard Chartered переводив готівку в Arab Bank понад 10 років, відтоді як дізнався, що рахунки клієнтів в йорданському банку використовували для фінансування тероризму.

Також відомо, що Deutsche Bank працював над переказом грошей для компанії, повʼязаної з Ігорем Коломойським. Витік документів показує, що Deutsche Bank перевів $240 мільйонів з грудня 2015 до травня 2016 року для підставної компанії, зареєстрованої на Британських Віргінських Островах і контрольованої Коломойським та його діловим партнером.

Нагадаємо, що Міністерство юстиції США звинувачує Коломойського в розкраданні мільярдів доларів з ПриватБанку і відмиванні цих грошей в Америці та по всьому світі через мережу компаній-посередників.

Серед інших клієнтів банків, які згадуються в розслідуванні, вказані також олігарх Дмитро Фірташ та ексглава Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Клюєв.

За законом, банки повинні стежити за тим, щоб не допомагати клієнтам відмивати гроші або переміщувати їх всупереч правилам. Їм недостатньо просто подавати звіти про підозрілу активність (SAR) і продовжувати приймати «брудні» гроші від клієнтів, чекаючи, що влада вирішить проблему. Якщо у них є докази злочинної діяльності, вони повинні припинити переміщення коштів.