Видворення Саакашвілі: Офіс генпрокурора передав до суду справу щодо прикордонників

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Видворення Саакашвілі: Офіс генпрокурора передав до суду справу щодо прикордонників

Pyotr Sivkov \ Getty Images

Офіс генерального прокурора направив до суду обвинувальний акт щодо двох колишніх прикордонників, які у 2018 році незаконно затримали Міхеіла Саакашвілі та перемістили його до Польщі. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Ідеться про директора Департаменту оперативної діяльності Адміністрації Держприкордонслужби та начальника Центру виконання спеціальних завдань Держприкордонслужби.

Прикордонників обвинувачують у перевищенні службових повноважень — ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України. Якщо їхню провину доведуть, їм загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

Слідство вважає, що колишні посадовці причетні до організації та незаконного затримання Саакашвілі у 2018 році. Вони позбавили його права на вільне пересування та примусово доставили до Польщі.

Нагадаємо, у липні 2017 року пʼятий президент Петро Порошенко своїм указом позбавив Саакашвілі українського громадянства. 10 вересня того ж року Саакашвілі потрапив на територію України з Польщі, не пройшовши прикордонного контролю. Суд визнав його винним у незаконному перетині кордону і відмовив у задоволенні позову про визнання його біженцем. 12 лютого 2018 року Саакашвілі затримали в Києві та в той же день за процедурою реадмісії повернули до Польщі.